Olen ymmärtänyt et cv:t on enemmänkin kokeellisia arvoja kuin laskettuja. Varmaan (tai tietysti) niitä pystyy laskemaankin, muttei taida olla ihan käsin työstettävää matskua enää, eli puhutaan ammattiohjelmistoista silloin.
Tavallaan siis tuulta halkova pinta-ala pienenee, kun edestäpäin näkyvää pinta-alaa siirtyy lokasuojan/eturenkaan taakse ilmavirralta piiloon. Noita ZZR kuvia kun katsoo niin tulee mieleen että madaltaessa 'uutta' pinta-alaa näyttäis kuitenkin tulevan ilmavirralle näkyviin lokasuojan levikkeiden ja etupumppujen alapuolelta. Et äkkipäätä vois ajatella että madaltaminen ei ZZR:ssä vaikuta niin paljoa kuin 12R:ssä, kun samaan aikaan pinta-alan katoamisen kanssa sitä tulee lisää esiin ja ilmavirralle alttiiksi toisesta paikkaa.
Sitten tarkemminhan tuo madaltaminen tietenkin vaikuttaa myös siihen kokonais cv:hen kun tuulta halkaiseva möykky (pyörä) saa madaltaessa uuden muodon. Se taas on jo niin harmaata aluetta että ei mulla ainakaan ole hajuakaan siitä paraneeko kerroin vai huononeeko
Ajatella vois että cv pienenee kun koko paketti tavallaan menee tiiviimmäksi paketiksi, mutta?!
Niin se taitaa olla että Cv:n saa selville vaan tuulitunnelissa, tai en ainakaan googlaamalla ole muuta tietoa löytäny. Jonkun kappaleen pintapaineen pystyy mallintamaan jollain tapaa. Tuosta vaan kokeilemaan!:
http://www.openfoam.com/ 
Ite en jaksa (l. osaa) alkaa säätämään kun on linux pohjanen ja pitää vissiin ite kääntääkkin. On mulla tossa yks miniläppäri missä Ubuntu, mutta en aio siihen koskea kun sen kerran sain toimiin

Yhtä vastaavaa maksullista winkkarisoftaa vähän kokeeksi hypistelin ja aikani päätäni seinään hakattuani sain jotain mielstäni oikeansuuntaisia tuloksia, ehkä. (liite)
Näyttäs tuommoselle kappaleelle antavan 150Pa pintapaineeksi etupinnalle 15m/s nopeudella. Kai senkin vois jostain tarkistaa jollain laskurilla. Ei näin Ammattikoulupohjalta löydy oikein tietämystä, mutta intoa sitäkin enemmän.

Vaikeeta on kun pitäis myös huomioida miten alipaine käyttäytyy kappaleen ympärillä.
Tuubista löytyy mielenkiintoisia pätkiä aiheesta, mm. pleksin pyörteiden mallinnuksesta. Kyllähän noilla softilla leikkisi mutta niiden 3d mallien tekeminen...
Topikin aiheesta sen verran, että nyt noita mietittyäni tajusin miten suuri merkitys kuskilla on suurissa nopeuksissa. Esim. Hallissa katselin koko matkan pleksin yli... LPR:ssa koitin olla jo vähän alempana, mutta en saa tota Schuberthia niin takaraivolle että näkisin eteen.
